Stavba svépomocí se dnes už nenosí

„Dlouho jsme si mysleli, že zvládneme dům postavit sami. Časem jsme ale přišli na to, že jen odvaha a nadšení pro věc nám kvalitní dům nepostaví. Dneska se už stavby svépomocí moc nenosí, málokdo na to má čas i zkušenosti. Nakonec jsme investovali do odborníků a vyplatilo se to.“


Původně investoři zvažovali koupi bytu v novostavbě. Když začali hledat nový byt, hodně je překvapily ceny, ve kterých se byty v novostavbách pohybují. Částky jim přišly přemrštěné. „Přítel dostal pozemek v jedné obci, kde dřív bydlela jeho babička. V ten okamžik jsme se rozhodli, že místo koupě bytu investujeme do stavby vlastního domu”.

„Ekonomické stavby nás oslovily  na první pohled, objednali jsme si tedy schůzku a pak už nebylo třeba obcházet další stavební firmy. ES nám nabídly vše, co jsme potřebovali.”

Přípravné práce spojené s tvorbou projektu se rychle uvedly do chodu. Investoři poskytly potřebné podklady a už jen sledovali odbornost a výkonnost pracovníků ES. Po vyřízení stavebního povolení se mohlo začít se stavbou domu.

„Příprava stavby šla velice rychle, aby se mohlo co nejdříve začít stavět. Očekávali jsme, že budeme projekt připravovat mnohem déle, a tak to pro nás bylo příjemné překvapení. Bylo zajímavé sledovat, jak rychle se dají věci do pohybu, když je mají na starost ti správní odborníci. Během realizace jsme měli znovu možnost každý postup na stavbě konzultovat a obeznámit se s problematikou, takže bylo možné sledovat reálné provedení konkrétních úkonů, které jsme v první fázi naplánovali. Některé změny jsme během stavby uskutečnili, šlo ale spíše jen o drobnosti na doporučení stavbyvedoucího.”

„Zatím se nám tu bydlí moc dobře. Dispozičně je dům úžasně vyřešený a splňuje přesně naše požadavky.”

paní Hrubá